Minden, amit tudnod kell az első hajóút foglalásod előtt

Mindig is ki akartál próbálni egy hajóutat de túl drágának gondoltad, nem tudod hogy kezdj neki a keresésnek vagy elvesztél a sok lehetőség között? Elhoztuk neked a legfontosabb infókat, amit jó, ha tudsz már a böngészéskor, és ha marad még kérdésed, írd meg nekünk üzenetben vagy messengeren, és 1 órán belül mindegyikre válaszolunk!

Milyen hosszú legyen az első hajóutad?

Egy hét vagy annál rövidebb idő az ideális a legtöbb első alkalommal hajóútra indulók számára, amely három-hat kikötőt kínál. A 2-5 napos mini-hajóutak tökéletesen alkalmasak arra, hogy kipróbáld milyen élmény a hajózás, hogy lásd tetszik-e (szerintünk tetszeni fog). Ezek az utak A-ból B-be mennek, így lehetőséged nyílik az indulás előtt és után is 1-1 napot az adott városban tölteni.

Mit tartalmaz a hajóút ára?

Az oldalunkon feltüntetett valamennyi ár tartalmazza a szállást a választott kabinkategóriában, a kötelező borravalót, minden illetéket, teljes ellátást a hajón: minden étkezést, a büfében kávét, teát, vizet és gyümölcsleveket automatából. Edzőterem, jacuzzi- és medencehasználatot a hajó fedélzetén, szórakoztató műsorokat, bulikat és színházi előadásokat.

Az ár nem tartalmazza a repülőjegyet, a kikötőbe jutás költségét, minibárt, alkoholos italokat, fakultatív kirándulásokat, wifit.

Mikor hová célszerű utazni?

A hajótársaságok az évszakoknak megfelelően pozicionálják a hajóikat. Az őszi-téli időszakban sok hajó Európából a Karib-térség vagy a Perzsa-öböl felé veszi az irányt. Tavasszal pedig ezekből a régiókból visszatérnek a hajók Európába.

Lehetőség van ezeken a repozicionáló, azaz átkelő hajóutakon is utazni – ezek általában több tengeri napot tartalmaznak viszont jóval kedvezőbb áron érhetőek el és a repülőjegyen is sokat spórolhatsz hiszen Európából hajóval jutszatsz el például Amerikába vagy az Emirátusokba és csak egy irányba kell egy hosszabb repülőutat bevállalni.

Szerencsére sok hajó marad a Földközi tengeren egész évben és ezek közül számos olyan is van, ami autóval is könnyen megközelíthető kikötőből indul, például Monfalcone, Trieszt vagy Zadar. Egy hétre a parkolás 100-120 Euró között alakul egy személyautó számára. Ha parkolást is szeretnél foglalni, azt jelezheted nekünk a megjegyzés rovatban a foglalás során. Amennyiben a hajótársaságnak az adott kikötőben van saját parkolója és szabad hely is van még, ezt hozzáadjuk a foglalásodhoz. Ha nincs akkor elküldjük neked, hogy melyik parkolókat ajánljuk, ahol már számos elégedett utasunk parkolt, ezeket online előre le tudod foglalni.

Amennyiben repülővel utazol, akkor sem mindegy honnan indul a hajó. Néhány kikötőt könnyebb megközelíteni, mint másokat. Az alábbi kikötőkben a reptérhez közel találhatóak a kikötők, ahonnan a hajó indul így akár tömegközlekedéssel akár taxival is könnyen oda tudsz jutni: Barcelona, Isztambul, Bari, Lisszabon, Málta, Malaga, Nápoly, Koppenhága.

Plusz 1 tipp az útvonal választásához: amennyiben teheted kerüld az iskolai szüneteket és a főbb ünnepeket, így nem csak spórolhatsz a hajóút árán de a fedélzeten is jóval kevesebben lesznek.

A megfelelő kabin kiválasztása

A legtöbb hajón sokféle kabin közül válogathatsz, amit nehéz lehet elsőre megfejteni. Alapvetően azonban csak négyféle kabintípus létezik a tengerjáró hajókon.

Belső kabinok: ablak nélküliek, de ezek a legköltséghatékonyabbak, kiváló választás, ha aktívan szeretnéd tölteni az utazást és már előre tudod, hogy csak aludni fogsz a kabinba járni. 

Ablakos kabinok, más néven óceánra néző kabinok: ha szeretnél természetes fényt és az óceánra való rálátást, akkor ezek nagyszerű kompromisszumot jelentenek a belső kabin alacsonyabb ára és az erkélyes kabinok magasabb ára között.

Balkonos kabinok: ezek a kabinok lehetővé teszik, hogy egy kis friss levegőt szívj a saját kabinod kényelméből és jellemzően valamivel nagyobbak is a belső és ablakos típusoknál. Amennyiben családdal utaztok, mindenképp fontoljátok meg, hogy ezt a kabintípust válasszátok, hiszen van köztük olyan, ami kihúzható kanapéval rendelkezik, így kényelmesen elfér a család.

Lakosztályok: mondanunk sem kell, hogy ha igazi luxusra vágysz, ezek kínálják a legtöbb helyet és a legjobb elhelyezkedésű kabinokat, gyakran külön nappali és háló részekkel. Általában nagy erkéllyel, valamint extra kényelmi szolgáltatásokkal és kedvezményekkel rendelkeznek, mint például privát VIP rész a hajón vagy SPA belépő és gyakran behűtött pezsgő van bekészítve a felszállás napján. 

Egyes hajótársaságok kabintípusokon belül is különbséget tesznek az elérhető szolgáltatások terén (pl. az MSC hajótársaságnál foglalhatsz Bella, Fantastica és Aurea kabinokat), ezekről ebben a cikkben részletesen írunk.

Mi az a garantált kabin?

Kabintípust minden esetben választhatsz, de ha szeretnél spórolni kicsit egy jó trükk, ha nem egy konkrét kabint választasz, hanem úgynevezett garantált kabint. A pontos kabinszámot a foglalásnál még nem tudod, lehet alsóbb vagy felsőbb szinteken, elől hátul vagy középen. Gyakran előfordul ugyanakkor, hogy a hajótársaság upgarde-el, vagyis magasabb kategóriájú kabint kapsz, amelyért nem kell árkülönbözetet fizetni. A pontos kabinszámot a beszállókártyán látod majd a becsekkolást követően.

Mit lehet csinálni a fedélzeten?

Egy dolgot biztosan nem, unatkozni. Olyan sok lehetőség van, hogy nehéz felsorolni mindet. De az egyik legjobb része a hajóutazásnak, hogy mindenki számára vannak tevékenységek, a nagyon fiatalosoktól a fiatalos szívűekig. (És persze a semmittevő napok is tökéletesen elfogadhatóak!). Vagy tölts el néhány órát a spa-ban egy masszázs és a tengerre néző kilátás mellett. 

Az MSC hajóutakon elérhető szolgáltatásokról bővebben ebben a cikkben írunk.

Kérdésed van? Nézd meg a gyakori kérdések videóinkat itt, vagy írj nekünk messengeren.

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is, ahol további infókat, érdekességeket, beszámolókat olvashatsz!


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: