Kell útlevél a hajóútra, vagy utazhatunk személyivel?

Ez a kérdés biztosan sok utazni vágyóban felmerül, különösen, ha a hajó olyan úti célokat érint, mint Nagy-Britannia, Törökország, vagy Dubai. Ha Te is bizonytalan vagy, olvasd el cikkünket!

Elég a személyi igazolvány

Az alábbi európai országokat érintő észak-európai vagy földközi-tengeri hajóutakon elég a személyi igazolvány, melynek a hazautazás napjáig kell érvényesnek lennie (természetesen útlevéllel is utazhatunk): EU tagországok, Norvégia.

Ha olyan Földközi-tengeri hajóútra megyünk, amelynek útvonala EU-s országokon kívül Törökországot is érinti, szintén elég az új típusú (kártyás) személyi. Ennek, vagy az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.

Marokkót érintő hajóutak: felszállhatunk a hajóra érvényes személyi igazolvánnyal, de ha nincs nálunk útlevél, nem szállhatunk le Marokkóban a hajóról. Marokkói kiszálláshoz a hazaérkezést követően 3 hónapig érvényes útlevél szükséges.

Útlevél kell!

Az alábbi országok esetén útlevél szükséges, egyes országok esetén további kritériumokat is állítanak az utazók elé, nézzük sorban!

Nagy-Britanniát (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország) érintő hajóutak: csak útlevéllel lehet felszállni a hajóra, melynek a hazaérkezést követően 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Akkor is kötelező vinni az útlevelet, ha az utazók nem terveznek kiszállni Nagy-Britannia területén.

Dubait és az Egyesült Arab Emírségeket érintő hajóutak esetén: útlevél szükséges, melynek a beutazás napjától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egyiptomot érintő hajóutak esetén a hajóba történő beszálláshoz is útlevél szükséges, melynek a hazaérkezést követően 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Az egyiptomi megállónál kirándulni kiszálló utasok egy pecsétet kapnak az útlevelükbe (ingyenes), így vízum a számukra nem szükséges.

Tunéziát is érintő hajóutak esetén a hazaérkezést követően 3 hónapig érvényes útlevelet kell vinni magunkkal.

A Dél-afrikai Köztársaságot érintő hajóutak esetén a hajóba történő beszálláshoz is útlevél szükséges, melynek a hazaérkezést követően 3 hónapig érvényesnek kell lennie. 18 év alatti gyermekkel utazókra speciális szabályok vonatkoznak, a friss információk a Konzuli szolgálat weboldalán találhatók.

Mauritiusra való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. További információk a Konzuli szolgálat weboldalán találhatók.

Szaúd-Arábiát érintő hajóutak esetén a hazautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevél, valamint tranzit vízum szükséges, mely online is igényelhető. A e-tranzit vízum maximum 72 órán belül készül el, így javasoljuk utasainknak, hogy már a hajóba történő beszállás előtt szerezzék be, ezen a linken: visa.mofa.gov.sa.

Amerikai Egyesült Államok (például Miamit, Fort Lauderdale-t, New Yorkot érintő, vagy innen induló és ide érkező, főként karibi hajóutak): az MSC társaság 2024 február 19-i hivatalos közleménye értelmében magyar útlevéllel rendelkezőknek az MSC hajóira való beszálláskor be kell mutatniuk az új (második) ESTA-kérelmet. Amennyiben ezt bármilyen okból nem adják ki, a utasoknak alá kell írniuk egy “Break of Voyage” nyilatkozatot, hogy az USA-ba való visszatérés előtt leszállhassanak a fedélzetről, különben megtagadhatják tőlük a hajóra való beszállást. Az USA B1/B2 vízummal rendelkező vendégeket a korlátozás nem érinti.

A fent felsorolt országokon kívül természetesen mindenhová útlevél, egyes országokba vízum is szükséges, javasoljuk, hogy ha hajóutat tervezel, a beutazási feltételeket időben ellenőrizd, és az útleveled inkább legyen 6 hónappal a tervezett hazaérkezés utánig érvényes.

Ha kétséged merülne fel, hogy milyen úti okmánnyal szállhatsz fel a kiszemelt hajóutadra, ellenőrizd a Konzuli szolgálat weboldalán a magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeket, de emellett az MSC szabályait is figyelembe kell venni, ebben segítünk, ha nálunk foglalsz hajóutat.

Fontos!

  • Ideiglenes okmánnyal (sem útlevéllel, sem személyi igazolvánnyal) nem lehet a hajóra felszállni.
  • Egyes esetekben akkor sem engednek fel a hajóra útlevél nélkül, ha az adott országban, ahová útlevél szükséges, nem szeretnél kiszállni (pl. Nagy-Britannia). Ezért inkább mindig legyen nálad útlevél olyan útvonal esetén, amely olyan úti célt érint, ahová csak útlevéllel lehet utazni.
  • Nem magyar állampolgárságú utasainkat kérjük, érdeklődjenek a beutazási feltéteikről az országuk konzulátusán vagy nagykövetségén!
  • Sem a hajótársaság, sem irodánk, vagy más utazási iroda nem felel a beutazási feltételek be nem tartásáért, az mindig az utas saját felelőssége. Nagyon kell erre figyelni, mert ha nem megfelelő úti okmányok miatt nem engednek fel a hajóra, sajnos a hajóút árát nem téríti vissza a hajótársaság.

Ha segítségre van szükséged, írj nekünk messengeren, vagy emailben az ahoy@clickncruise.hu email címre!

Ha még nem foglaltál hajóutat, tedd meg nálunk, válassz a számtalan szebbnél szebb hajó és úti cél közül, és foglalj pár kattintással, bankkártyás fizetéssel!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is, ahol további infókat, érdekességeket, beszámolókat olvashatsz!