Először utazom hajóútra, mit kell tudnom?

„Miben más egy hajóút, mint egy szállodai nyaralás?” „Első hajóutamra készülök, mit kell tudnom?” Sokszor kapjuk ezeket a kérdéseket utasainktól indulás előtt, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben.

Érkezés a kikötőbe: legkésőbb 3 órával indulás előtt ott kell lenni a hajónál, mert akkor már zárják a beszállítást. A beszállókártyán rajta lesz a beszállás pontos ideje, ez gyakran akár 3-6 órával hamarabb is lehet a hajó indulásánál, azért, hogy ne egyszerre szálljon be több ezer ember a hajóba, és ne alakuljanak ki hatalmas sorok. Ha korainak találod a beszállás időpontját a hajó indulásához képest, ne aggódj, nyugodtan szállj fel a hajóra, használhatsz minden szolgáltatást, lehet enni és inni is. A kabint általában 11-12.00 órakor lehet leghamarabb elfoglalni.

Parkolás: ha autóval utazol a kikötőbe, a parkolót érdemes már hetekkel korábban lefoglalni, de semmiképp ne hagyd utolsó pillanatra, illetve arra se számíts, hogy érkezéskor találsz parkolóhelyet, mert a kikötőhöz legközelebb eső parkolók általában tele vannak. Parkolás foglalásában tudunk segíteni.

Mit érdemes vinni? Amit feltétlenül pakolj be: fürdőruha, fehér ruha (white party-hoz, és egyébként is menő fehér ruhában fotózkodni a hajón :), 1-2 szett elegáns ruha (színházba, party-kra), edzőruha- és cipő (ha szeretnél edzeni a hajón), útipatika (vitaminok, lázcsillapító, fájdalomcsillapító, stb. – nagyon drágák a gyógyszerek a hajón).

Mit nem kell vinni? Törölközőt, strandtörölközőt, hajszárítót nem kell vinni. Gyakori kérdés, de sajnos gőzölős kis vasalót sem lehet felvinni. Ha mégis megpróbálod felcsempészni, és elveszik, akkor sem kell aggódni, mert az út végén visszakapod.

Fizetés a hajón: a hajókon készpénzmentes fizetési móddal, kabinkártyával működik a fizetés, melyet felszállás után fel kell tölteni a hajón kihelyezett pultoknál vagy a recepción. Az el nem költött összeget a hajóút végén elszámolják és legkésőbb 30 napon belül terhelik vissza a kártyádra.

Wifi: a hajón nem működik a telefonodhoz tartozó internet, csak a kikötőben, és ha kb. 100 méterre eltávolodik a hajó, akkor már nem, sőt, nemzetközi vizeken nagyon magas mobilszámlád keletkezhet, ha nem kapcsolod repülő üzemmódba a telefonod. Wifi csomagot kell vásárolni ahhoz, hogy tudj internetezni, melyet legolcsóbb a foglalással egyidejűleg megvenni (utólag is lehet, de drágább).

Beszállás után részt kell venni egy biztonsági gyakorlaton, melyet komolyan kell venni. Erre vonatkozó minden információt megadnak a hajón.

Tengeribetegség: ezeken a hatalmas hajókon többnyire nem érezhető a hullámzás, de előfordulhat tengeribetegség. Ha ettől tartasz, szívesen segítünk megtalálni a legjobb kabint, ahol legkevésbé érezni. Ha tudod, hogy hajlamos vagy tengeribetegségre, akkor a legújabb, nagy hajókat ajánljuk, amelyeken van már olyan speciális technológia, amely miatt nem érezni a hajó mozgását (pl. MSC World Europa, MSC Seaview, MSC Euribia, MSC Grandiosa, MSC Virtuosa). Érdemes vinni tengeribetegség elleni gyógyszert, de a hajón is lehet kérni.

Vacsora: a főétteremben fix helye van mindenkinek az első naptól, és utána mindig ugyanoda kell ülni. Ha a barátaiddal, családoddal együtt utazol, de eltér a foglalási számotok, akkor kérj meg bennünket, hogy kössük össze a kabinotokat, és így egy asztalhoz fognak titeket ültetni. De természetesen nem kötelező mindennap a főétteremben vacsorázni, számos speciális étterem és a büféétterem is rendelkezésetekre áll minden hajón.

Érdemes italcsomagot venni? Erről a témáról ebben a cikkben írtunk. Legolcsóbb foglaláskor hozzáadni az italcsomagot, de ha erről már lecsúsztál, és utólag döntesz úgy, hogy italcsomagot vásárolsz, azt még indulás előtt érdemes, mert a hajón drágább lesz.

Kirándulások: mindegyik hajótársaság többféle kirándulást szervez minden kikötőben. Azért érdemes velük menni kirándulni, mert biztos, hogy visszaérnek a kirándulások a hajó indulására, vagy ha mégsem, mert közbejön egy forgalmi dugó, akkor is garantáltan megvárja őket a hajó (a nem általuk szervezett kirándulással leszállókat sajnos nem). Valamint fontos tudni, hogy a legnépszerűbb kirándulások már jóval a hajó indulása előtt betelhetnek, így érdemes mielőbb lefoglalni őket (ebben tudunk segíteni).

Ha még bármilyen kérdés maradt benned, írj nekünk messengeren, vagy tedd fel Facebook csoportunkban.


Közzétéve

itt:

, írta: